Onze standpunten:
- Mensen met een beperking of een chronisch of psychosociaal probleem ontvangen de zorg en ondersteuning die het voor hen mogelijk maakt om met de samenleving mee te kunnen blijven doen en om thuis te kunnen blijven wonen. Zorg heeft een doel en iedereen hoort erbij! Wij willen een echt inclusieve samenleving.
- Vanaf het allereerste contact met de gemeente en professionals worden familie en/of vrienden bij de hulpvraag betrokken. De kennis en het betrokkenheid van bekenden bij het bepalen van vervolgstappen is van hele grote waarde.
- GroenLinks Berkelland wil een persoonsgebonden budget (IPGB) bij intensieve zorgvragen
- GroenLinks Berkelland wil een rechtvaardige eigen financiële bijdrage.
- Wij streven naar een sterk preventief beleid met goede begeleiding naar zorg door:
- Professionele hulpverleners (thuiszorg, ambulante begeleiders, schuldhulpverleners, huishoudelijke hulp) krijgen de ruimte te geven om problemen te signaleren en te bespreken.
- Bredere ondersteuningsmogelijkheden voor huisartsen die samenwerking met een wijkteam en wijkverpleegkundigen te bevorderen.
- Huisartsen te voorzien van sociale kaarten van alle kernen.
- Huisartsen te vragen te werken met ‘welzijn op recept’: doorverwijsmogelijkheden naar een welzijnsaanbod.
- We introduceren gerichte preventieprogramma’s in de vorm van sport en voeding op brede scholen in probleemwijken.
- Ouderen en mensen met een beperking kunnen zelfstandig blijven wonen.
- Eén van de grootste uitdagingen de komende jaren is om een flexibel en gedifferentieerd aanbod te creëren voor ouderen. Een aanbod dat het gat dicht tussen thuis en ziekenhuis en/of verpleeghuis. Thuiswonende ouderen die tijdelijk meer hulp nodig hebben moeten snel op een veilige plek terecht kunnen. Berkelland stimuleert de komst van een zorghotel.
- Berkelland stuurt aan op het combineren van verschillende groepen die elkaar kunnen helpen. Daardoor ontstaat er een betere beschikbaarheid en flexibiliteit tussen vraag en aanbod van (tijdelijke) woonplekken.
- We maken een bewuste afweging tussen voor- en nadelen van het aanpassen van de woning of het verhuizen naar een passend huis. Hierbij kijken we naar de kosten van verschillende mogelijkheden, maar ook naar de vraag of iemand zich thuis kan voelen in de nieuwe omgeving.
- Gemeentelijke gebouwen, trottoirs, winkels en overige voorzieningen moeten fysiek toegankelijk zijn. Dat geldt ook voor evenementen. Jaarlijks sporen we samen met de inwoners bestaande obstakels en problemen voor rolstoelen en rollators op.
- Om mensen uit het hele palet van werk, vrijwilligerswerk, dagbesteding en gezondheid een passend arrangement te kunnen laten kiezen en om maatwerk mogelijk te maken, is ontschotting van budgetten van groot belang
- De gemeente moet de samenwerking tussen zorg en welzijn organiseren. We geven geen subsidie aan instellingen, maar subsidiëren we de aanpak van het probleem zelf.
- Met de organisaties en instellingen die bereid zijn om lokaal en vernieuwend aan de slag te gaan, gaat de gemeente duurzame partnerschappen aan. Daardoor krijgt innovatie meer kans en komt zorg en welzijn vanuit de menselijke maat dichterbij.
- GroenLinks Berkelland vindt het belangrijk dat zorgorganisaties met elkaar samenwerken in plaats van elkaar te beconcurreren. Vooral in krimpregio’s kunnen ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen alleen goede zorg bieden als ze met elkaar samenwerken. Het bieden van goede zorg staat voorop.
- Door aanbestedingen en keuze voor de laagste inschrijving dreigt een verdere inhoudelijke verschraling van het werk. Thuiszorg mag niet vervangen worden door schoonmakers: de signaalfunctie moet blijven.
- Professionals en vrijwilligers werken met elkaar samen in zorgteams, bij zorgcirkels of via zelfhulpgroepen en vullen elkaar aan. De professionals zijn verantwoordelijk voor het zorgtraject. De vrijwilligers, bijvoorbeeld via de zelfhulpgroepen, geven handvatten bij het herstel.
- Aandacht voor mantelzorgers is essentieel. Zeker ook voor jonge mantelzorgers.
- Waar gewerkt wordt met adviesraden zijn deze divers samengesteld (man/vrouw, oud/jong, homo/hetero, autochtoon/allochtoon). Zo zorgen we ervoor dat niet iedereen over één kam wordt geschoren en houden we rekening met specifieke (zorg)vragen.