Onze standpunten:
Gelijke kansen op de arbeidsmarkt
- De gemeentelijke organisatie wordt een voorbeeldwerkgever op het punt van diversiteit.
- Met het bedrijfsleven maken we afspraken over het in dienst nemen van jongeren, ouderen, laaggeschoolden en personen met een handicap.
- Bij opdrachten en aanbestedingen eist de gemeente een sociale bijdrage in de vorm van stageplekken, leerwerktrajecten of begeleiding van maatschappelijk kwetsbare groepen.
- We zorgen dat er een goed regionaal Werkgeversservicepunt komt. Samenwerking tussen gemeenten, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven stimuleert de innovatie op de werkvloer en biedt werkervaring voor scholieren en studenten.
- We zoeken inwoners actief op en ondersteunen waar nodig
- Berkelland start met een vertrouwensexperiment in de bijstand. Minder regels en meer vrijheid om bij te verdienen. Ook gaat Berkelland lokaal experimenteren met een basisinkomen.
- Armoedebestrijding is het fundament van een goed en geslaagd sociaal beleid. Geldzorgen maken mensen ziek. Pas wanneer schulden en geldzorgen opgelost zijn, kunnen mensen de concentratie opbrengen om te re-integreren en een zorgtraject succesvol te doorlopen. Daarom moeten minimaregelingen toegankelijk en ruimhartig zijn.
- Minimaregelingen kunnen met een enkelvoudige procedure worden aangevraagd en zoveel mogelijk automatisch worden verstrekt. Er komt één aanvraagformulier voor alle regelingen: een snel-loket.
- Een huishouden met meerdere problemen krijgt één verantwoordelijke hulpverlener.
- Medewerkers van de Sociale Dienst beoordelen aanvragen voor een uitkering niet alleen op basis van wettelijke richtlijnen, maar krijgen de ruimte om rekening te houden met de specifieke situatie van de cliënt.
- GroenLinks Berkelland wil armoede voorkomen. Wij kiezen voor ruimhartige inkomensondersteuning, zodat mensen met een minimumuitkering of werkende armen zich niet uitgesloten voelen en hun kinderen gewoon mee kunnen doen aan sportieve en culturele activiteiten. Berkelland helpt mensen met schulden altijd, maar we proberen het ontstaan van schulden ook te voorkomen.
- We beginnen daarom een zogenaamd geluk fonds.
- Steeds meer mensen kunnen hun energierekening niet betalen. Daarom is het aanpakken van energiearmoede de komende jaren een prioriteit in de strijd tegen armoede.
- Cliënten krijgen één aanspreekpunt bij de sociale dienst: een eigen coach die zorgt voor ‘dienstverlening op maat’.
- Voor mensen die (nog) geen kans maken op betaald werk, zoekt de gemeente naar alternatieven: scholing, participatiebanen, seniorenbanen, leerwerkplekken, stageplaatsen of vrijwilligerswerk
- Met iedere werkzoekende bespreken we een op maat gemaakt leerwerktraject (een combinatie van opleiding en werkervaring). Wij willen geen standaard trajecten die verplicht worden opgelegd, maar gaan uit van de intrinsieke motivatie van de werkzoekende.
- De gemeente helpt werkzoekenden die een eigen bedrijf willen starten actief.
- Mensen die (nog) niet toe zijn aan re-integratie op de arbeidsmarkt, krijgen werkactiviteiten in buurten, onderwijs, zorg, welzijn, sport en openbare ruimte. Deze banen sluiten aan bij de ambities en mogelijkheden van de werkzoekende. De beloning en secundaire voorwaarden zoals pensioenopbouw wordt geregeld om ook deze inwoners een financieel zekere toekomst te bieden.
- Bij aanbestedingen van de gemeente wordt als eis opgenomen dat een minimaal aantal werkzoekenden uit de regio in dienst wordt genomen (bijvoorbeeld 5%).
- Mensen met een lichamelijke beperking moeten in principe overal aan het werk kunnen. Zij hebben het recht om zelfstandig en in eigen regie te kunnen werken. Vervoer mag eveneens geen probleem meer zijn.
- Beschutte sociale werkplaatsen zijn voor sommigen de enige veilige manier van werken. Voor hen blijft die mogelijkheid bestaan. Berkelland gaat daar lokaal invulling aan geven.
- De sociale dienst is ruimhartig voor zelfstandige ondernemers die in armoede leven.