Onze standpunten:

  • Goed onderwijs is alleen mogelijk in schoolgebouwen die passen bij de eisen van deze tijd: schoon, veilig, comfortabel en groen. De gemeente maakt een plan ‘Verduurzaming scholen’ en subsidieert duurzaamheids- en ventilatiemaatregelen. Daarmee trekt de gemeente investeringen los bij scholen en dat zorgt voor een impuls van de lokale economie.
  • De gemeente Berkelland heeft te maken met een dalende leerlingenpopulatie. Clustering of samengaan van verschillende denominaties kan hier een oplossing bieden. Zo kunnen voorzieningen als mediatheek, sportveld of ruimte voor buitenschoolse activiteiten worden gedeeld. Deze ontwikkeling speelt in alle kernen.  Die plannen maken we samen met ouders, medewerkers en schoolbesturen.
  • Bij nieuwe schoolgebouwen komt altijd ruimte voor betaalbare buitenschoolse opvang. Dit past bij de ontwikkeling naar kindcentra en hiermee stimuleren we arbeidsparticipatie van ouders, vooral van vrouwen.
  • Schoolpleinen worden groen ingericht. Groene en natuurlijk ingerichte schoolpleinen stimuleren de natuurbeleving en werken rustgevend, in tegenstelling tot het traditioneel grijs betegelde schoolplein
  • We zorgen ervoor dat alle kinderen met (een risico op een) taalachterstand deelnemen aan de voorschoolse educatie. Achterstanden worden voortijdig aangepakt. Met peuterspeelzalen en de kinderopvang maakt de gemeente afspraken over voor- en vroegschoolse educatie, waarbij wordt ingezet op verbetering van de kwaliteit van leidsters en docenten en op een warme overdracht naar de basisschool.
  • Voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) is het belangrijk om een doorlopende lijn te hebben van 0-18. Omdat het om belangrijke publieke taken gaat, is het belangrijk om deze taken in publieke handen te houden.  De bezoeken aan het consultatiebureau (JGZ 0-4) zijn een goed moment om taalachterstanden en andere problemen en hulpvragen bij kinderen (en ouders) vroegtijdig te signaleren en daarnaar te handelen. Dat vraagt, ook voor de groep van 4-18, om intensieve samenwerking tussen het consultatiebureau, scholen en de gemeente.
  • Leerlingen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen om goed op school te kunnen functioneren, komen tijdelijk in een schakelklas, zodat ze later beter kunnen doorstromen in het onderwijs.
  • GroenLinks Berkelland wil dat op alle scholen aandacht wordt geschonken aan gezond zijn en blijven. Daarom wordt er aandacht besteed aan beweging en bewegingsonderwijs en gezonde voeding. Daarom is het belangrijk dat elke school letterlijk een goed binnenklimaat heeft.
  • GroenLinks Berkelland wil aandacht voor koken en smaak op school en in peuterspeelzalen. Met lokale MBO/horecaopleidingen worden afspraken gemaakt over kook- en proeflessen. Veel kinderen eten te weinig groente en eten te veel zout en vet. Met kook- en smaaklessen ontwikkelen zij jong hun smaak en ook hun gezondheid op de lange termijn.
  • Alle scholen hebben moestuinen zodat iedere leerling de gelegenheid heeft om minstens een jaar in een schooltuin te werken.
  • Iedere jongere zit op school of volgt een leerwerktraject: geen enkele leerplichtige jongere zit thuis. Bij problemen wordt samen met de jongere bekeken wat daarvan de oorzaak is.
  • De gemeente zorgt dat het aanbod van het beroepsonderwijs goed aansluit bij de behoefte van het bedrijfsleven en stimuleert een zo breed mogelijk aanbod aan stageplekken in de gemeente.
  • Kinderen van migranten hebben onze bijzondere aandacht: zij moeten evenveel kansen krijgen als andere kinderen in Berkelland.
  • Waar mogelijk worden scholen in Berkelland kindcentra waar onderwijs, ondersteuning en vrije tijd samenkomen. Een kindcentrum is meer dan een brede school. Naast een plek waar onderwijs wordt gegeven, is er ook kinderopvang en wordt er samengewerkt met welzijns- en zorginstellingen en culturele en sportverenigingen. Zowel binnen en buiten reguliere schooltijden. Zo ontstaat een plek waar kinderen de hele dag terecht kunnen. Daarbij gaan we uit van een pedagogische aanpak voor 0-12-jarigen. De gemeente helpt scholen om de omslag te maken, bijvoorbeeld door een financiële bijdrage voor de extra vierkante meters die nodig zijn. Ook kan de gemeente de samenwerking met andere instellingen stimuleren.
  • Pesten wordt niet getolereerd. Op alle scholen in Berkelland wordt pesten op een actieve en consequente manier bestreden.
  • We bestrijden laaggeletterdheid bij zowel kinderen als volwassenen. Alle informatie van de gemeente (folders, brochures) wordt opgesteld in makkelijk te begrijpen Nederlands