Onze standpunten:
- Iedereen wil wonen, werken, ondernemen en recreëren in een aantrekkelijke leefomgeving. De gemeente maakt daarvoor een Omgevingsplan voor het hele grondgebied.
- GroenLinks Berkelland beschermt de natuur in en om Berkelland. Bouwen doen we zoveel mogelijk binnen bestaand bebouwd gebied.
- Wij gaan leegstand actief aanpakken: zo hoeft er niets nieuws te worden gebouwd en kan groen behouden blijven. Leegstaande gebouwen worden omgebouwd tot o.a. betaalbare huurwoningen.
- In onze krimpende gemeente proberen we niet de bevolking, maar de voorzieningen op peil te houden, zoals onderwijs, zorg, winkels en openbaar vervoer.
- Beplanting wordt zoveel mogelijk met inheemse soorten uitgevoerd, omdat daar inheemse insecten en vogels op afkomen.
- Er komen groene daken op gemeentelijke gebouwen en de gemeente bevordert de aanleg ook bij andere organisaties en particulieren.
- (Basis)scholen moedigen we aan om groene schoolpleinen te creëren en schooltuintjes aan te leggen.
- Bedrijventerreinen worden in samenwerking met bedrijven natuurvriendelijk ingericht.
- Berkelland bevordert duurzame innovatie op het platteland, zoals biologische landbouw, energieleverende kassen en regionale afzetcoöperaties. We maken het mogelijk voor boeren om hun inkomen te verdienen met de bescherming en ontwikkeling van natuur, recreatie, dienstverlening en de opwekking van duurzame energie.
- De gemeente stimuleert de totstandkoming van kringloopboerderijen: hergebruik van mest als grondstof voor de bemesting van akkers of als energiebron.
- Wij kiezen voor natuurlijk groenbeheer: onkruidbestrijding voeren we op een duurzame wijze uit.
Duurzaam wonen
- Er moet “gasloos” gebouwd worden.
- Op de lokale agenda moeten ook met particuliere beleggers afspraken gemaakt worden over energiezuinig wonen en innovatie.
- Op termijn zal de bestaande woningvoorraad volledig energieneutraal moeten worden: optimaal geïsoleerd en zelf energieleverend voor bijvoorbeeld een elektrische auto of fiets.
- De gemeente werkt mee aan herbestemming van leegstaande winkels, kantoren of kerken. Voordat een pand een sloopvergunning krijgt, wordt eerst gekeken naar de mogelijkheden voor hergebruik.