Onze standpunten:
- GroenLinks Berkelland stimuleert de groene economie. In 2030 willen we energieneutraal zijn en in 2050 klimaatneutraal.
- We staan voor de overgang naar een circulaire economie, waarin we grondstoffen besparen en hergebruiken.
- Als eerste stap naar een circulaire economie streeft Berkelland ernaar dat in 2020 75% van het huishoudelijk afval gescheiden wordt ingezameld. Uiteindelijk willen we naar 100 %.
- Voor het weinige restafval dat overblijft, voert de gemeente een systeem van gedifferentieerde tarieven (‘diftar’) in op basis van volume, frequentie of gewicht.
- Grondstoffen kunnen hoogwaardig worden ‘ge-upcycled’. Samenwerking met regiogemeenten, marktpartijen, kennisinstellingen, natuur- en plassenbeheerders en inwoners is nodig om de grondstoffenhuishouding in de regio te optimaliseren tot een cirkelregio.
- De verwerking van afval biedt kansen voor allerlei vormen van werkgelegenheid en innovatie (sorteren, inzamelen, repareren, hergebruiken, demonteren en ‘refurbishen’ van producten en materialen: textiel/kleding, elektronica-ICT, kringloopgoederen).
- De gemeente gaat circulair inkopen en ontwikkelt samen met marktpartijen criteria om de circulaire economie verder te ontwikkelen. Bij aanbestedingsopdrachten is niet de aanschafprijs leidend is, maar de kwaliteit en duurzaamheid.
- Berkelland werkt in samenwerking met het waterschap aan het sluiten van de kringloop van fosfaat en andere voedingsstoffen.
- De gemeente geeft het goede voorbeeld en beperkt de hoeveelheid afval.
- We stimuleren het hergebruik van oude spullen in nauwe samenwerking met het kringloopbedrijf of kringloopwinkels.