Tweede Kamerlid Rik Grashoff heeft afgelopen vrijdag de Achterhoek bezocht. Hij was onder andere op bezoek bij mestvergister Groot Zevert in Beltrum. Grashoff is kritisch over het huidige systeem van veehouderij: "Het systeem loopt vast. Bedrijven in de sector verdienen te weinig. Dan is er ook geen financiële ruimte voor innovatieve, meer duurzame toepassingen. Mijn stelling is dat de sector moet krimpen. Dat kan niet snel, de bedrijfstak heeft daarvoor tijd nodig. In de overgangsperiode is mestvergisting zeker nodig. Daarna kan vergisting nog toegepast worden om milieuvervuilende kunstmest te vervangen door meststoffen uit een vergister."

Rik Grashoff was op bezoek bij Groot Zevert naar aanleiding van een intervieuw met Jesse Klaver in De Gelderlander. Hij zei dat we zonder megastallen en mestvergisters kunnen. Groot Zevert ziet juist wèl ruimte om bij te dragen aan verduurzaming. Daarom wilde het bedrijf graag het gesprek aangaan.

Tijdens een uitgebreid lunchgesprek o.a. Leo Morren (lijsttrekker GroenLinks Berkelland) en Rik Grashoff (Tweede Kamerlid GroenLinks) met de sector over deze thema’s. Gastheer was Groot Zevert mestvergister in Beltrum. Er was een gevarieerd gezelschap aangeschoven van vertegenwoordigers van For Farmers, stichting Biomassa Achterhoek, GNMF en actiegroep Mestvergister Laarber Nee. Tijdens de levendige discussie werd rond mestvergisting een stevige maar ook zeer deskundige discussie gevoerd. GroenLinks ziet mestvergisting niet als een duurzame oplossing. De rol en plaats van vergisting zal op termijn ingepast moeten zijn in een duidelijke integrale landbouwministers en beleid. Dan pas zal duidelijk worden wat we doen met de veestapel, ons landschap, milieu en gezondheid. Maar vooral ook de bedrijfsvoering van de boer zelf. In dat perspectief konden gesprekspartners zich vinden. 
Voor GroenLinks en velen met haar, is het duidelijk dat de huidige landbouw de komende jaren compleet vastloopt: in streven naar steeds meer productie, schaalvergroting, verder specialisatie, de financiële schuldenlast etc. Er zal een doorbraak in doelen moeten komen. We blijven nu te veel steken in korte termijn incidente strijdig. 
En goede toekomst voor de boer, het landschap, de natuur en gezonde voeding zijn voor GroenLinks speerpunten voor de komende jaren in Berkelland. Als we dat als samenleving willen, krijgen we dat voor elkaar!

Bij de bijeenkomst werd ook nog een petitie van de actiegroep "Megavergister Groenlo NEE!"aan kamerlid Grashoff aangeboden. Grashoff zei dat hij de zorgen over de megavergister deelt.

GroenLinks zegt hartelijke dank aan Groot Zevert mestvergisting voor de hartelijke ontvangst! Bijzonder aardig dat zij ons hebben ontvangen en met ons in gesprek zijn gegaan!