Donderdagavond 24 mei heeft de GroenLinks fractie, samen met vele omwonenden uit Borculo, kennis genomen van de plannen van Friesland Campina.
Het betreft de nieuwbouw van een fabriek voor mengen en vullen van blikken met kindervoeding voor de export. Het gaat om een gebouw van 47 meter hoog, een blok vergelijkbaar met de nieuwste fabriek voor melkpoederproductie. De plek waar de multinational deze nieuwbouw wil realiseren is dicht bij de wijk het Hambroek, in de punt van hun terrein nabij Rondweg en Needseweg. De naar schatting 100 aanwezige omwonenden reageerden verbaasd en soms ongerust op het gepresenteerde plan.

Een eerste reactie van de GroenLinks fractie:

  1. GroenLinks verwelkomt het voornemen om in Borculo een nieuwe fabriek te bouwen. We pleiten wel voor een gedegen proces, met mogelijkheden tot inspraak en het aandragen van alternatieven. We zien dat als een kans voor het bedrijf, de gemeente, provincie en inwoners om samen in goed overleg tot een juiste keuze te komen.
  2. Veel omwonenden reageerden ongerust en soms afwijzend. Verwezen werd naar de overlast die men heeft of heeft gehad van de fabriek (tijdens de nieuwbouw en aanleg van de nieuwe weg). Mensen zitten niet te wachten om weer een dergelijk proces door te maken. Friesland Campina reageerde deze avond formeel op deze uitingen. GroenLinks vindt dat een bedrijf, zo dicht bij een woonwijk, meer moet zijn dan een optelsom van geld, investering en bedrijfsefficiëntie. Dat hebben wij deze avond toch wel gemist.
  3. Er zijn veel vragen gesteld, die niet allemaal beantwoord konden worden. GroenLinks vertrouwt op een transparant proces en gaat er van uit dat het bedrijf de antwoorden voor iedereen openbaar en toegankelijk publiceert. Wij hopen dat de gestelde vragen en antwoorden als startpunt gezien worden, niet als een fase die er nu eenmaal bij hoort.
  4. Wij horen graag waarom er voor deze locatie is gekozen. Is er naar andere locaties gekeken (Bohero terrein bijvoorbeeld)? Op basis waarvan is de keuze op deze plek gevallen? Het moet het bedrijf toch wat waard zijn om een goede plek in de Borculose samenleving te hebben en te houden.

Tot slot: bewoners van het Hambroek kregen de afgelopen jaren al veel voor hun kiezen door de aanwezigheid en bouw van de fabrieken van RFC. Ook het Staring College wil aan de andere zijde van de wijk wellicht uitbreiden. Het past onze gemeente om te zorgen voor een goed proces. Inwoners worden gehoord en geïnformeerd, hebben zeggenschap over wat er gebeurt in de wijk. Zo wordt onrust en onbegrip voorkomen.