BERKELLAND – Een ogenschijnlijk vreemde combinatie. Vijftiger Leo Morren (GroenLinks Berkelland) en dertiger Maarten op de Weegh (PvdA Doetinchem), treffen elkaar in de liefde voor elkaars partij. Een fusie tussen GroenLinks en PvdA is in hun ogen inhoudelijk logisch, maar nog belangrijker ontzettend nodig om Nederland en dus ook de Achterhoek weer sociaal te maken. Beide heren zijn deze week lid geworden van elkaars partij.

Joop Den Uyl-poster
Leo Morren was ongeveer 10 jaar toen Joop Den Uyl langs kwam in zijn geboorteplaats Emmeloord. “Mijn vriendjes gingen voetballen, maar ik ging naar Joop Den Uyl. Ik weet nog goed, hij had een lange bruine jas aan, hij keek me indringend maar toch ook zacht aan, zoals Den Uyl dat kon. En gaf me een klein knikje. En ik voelde me daardoor geraakt, het emotioneerde me op dat moment.” Vanaf dat moment had Morren een Den Uyl poster op zijn kamer. Jaren later werd hij pas politiek actief na het zien van een demonstratie tegen Kernenergie op TV. “In een opwelling melde ik me aan bij GroenLinks, en van het één kwam het ander.”

 

Lid van beide partijen
De geschiedenis van Maarten op de Weegh gaat iets minder ver terug. “Het had niks gescheeld of ik had bij GroenLinks gezeten. Zes jaar geleden, na de winst van Rutte, wilde ik in actie komen. Ik mailde beide partijen om eens mee te lopen. Dat het PvdA werd, was echt een gevoelskwestie, want inhoudelijk lagen beide partijen toen ook al ontzettend dicht bij elkaar. De PvdA was net eerder met reageren en na een goed gesprek met de fractievoorzitter melde ik me aan.” Sinds afgelopen weekend is Op de Weegh naast PvdA-lid ook GroenLinks-lid en lijkt de cirkel voor hem dus rond.

PvdA-GroenLinks de grootste
In de landelijke peilingen zijn de PvdA en GroenLinks samen de grootste en ook in Gelderland gaan ze nek-aan-nek met de VVD. “Ook in de Achterhoek zullen we niet meer eindeloos moeten praten over de N18 en de boeren, maar vooral weer oog hebben voor de mens. En die mensen haken nu af. Die hebben geen of een slecht geïsoleerde woning, kunnen de rekeningen niet meer betalen en een steeds groter wordende groep voelt zich eenzaam.”, aldus Morren en Op de Weegh. Sociaal verduurzamen met hulp van de overheid, is wat nodig is volgens beide heren om de kloof te dichten die ontstaan is door rechts beleid in de Achterhoek.

Een verdere samenwerking en eventueel zelfs fusie op regionaal niveau ligt in de lijn der verwachtingen. Beide heren willen starten met een intensievere samenwerking in de Achterhoek Raad. “En wie weet, zitten we daar binnenkort ook wel als één fractie.”, besluit Maarten op de Weegh met een knipoog.