Commissielid Rick Hulshof (GroenLinks) “We moeten discussiëren op inhoud en niet op de persoon spelen”

Door Redactie op 28-02-2021

BERKELLAND – In februari 2019 werd Borculoër Rick Hulshof geïnstalleerd als burgercommissielid in Berkelland, sindsdien heeft hij meer van zich laten horen dan menig gemeenteraadslid. Rick – pas 22- is ambitieus en volgt een opleiding politicologie. Kortom, de hoogste tijd om eens nader kennis met hem te maken. Want wie is die man die het vuurwerkverbod wil invoeren en de Ja-Ja sticker naar Berkelland wil brengen.

Dag mee lopen met Han ten Broeke
“Ik ben eigenlijk al vanaf mijn 18e geïnteresseerd in de politiek”trapt Rick af. “In 2017 mocht ik een dag meelopen met toenmalig VVD Tweede Kamerlid Han ten Broeke die ik via via kende. Ik heb een hele boeiende en inspirerende dag met hem meegemaakt. Tijdens de gesprekken met hem kwam ik er achter dat ik op veel punten een andere mening had dan hij”. In de maanden daarna begon Rick zich te verdiepen in de verschillende partijen die er zijn in Nederland. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 bezocht Rick een bijeenkomst van GroenLinks Berkelland, daar viel de jeugdige gast meteen op bij toenmalig fractievoorzitter Leo Morren. Rick werd uitgenodigd om eens in gesprek te gaan om te kijken of hij meer voor GroenLinks Berkelland kon betekenen. Morren moest overigens nog wel een paar maanden wachten tot dat Rick op dat aanbod inging, want Rick had besloten om vier maanden te vertrekken naar Nepal. “Daar heb ik les gegeven op een Boeddhistisch Klooster, daar kan ik nog wel een avond over vertellen, maar laten we dat nu maar niet doen”.

Terug uit Nepal
Bij terugkomt in Nederland in januari 2019 ging Rick in op de uitnodiging van Leo Morren, een maand later werd hij beëdigd als burgercommissielid. Destijds was hij 20 jaar. Daarmee haalde hij de gemiddelde leeftijd van de commissieleden flink naar beneden, want hoe je het ook wendt of keert, politiek is een aangelegenheid waar we toch veel “grijze muizen” tegen komen. “De GroenLinks fractie is dan nog relatief jong” lacht Rick. Hij denkt wel te weten hoe het komt dat jongeren zich weinig aangetrokken voelen tot de politiek. “Grote thema’s zijn populair, daar heeft iedereen wel een mening over. Maar die discussies worden gevoerd in Den Haag en niet lokaal. De onderwerpen die op gemeentelijk niveau worden besproken zijn niet altijd interessant zijn voor de jeugd. Daarbij zijn jongeren voor hun studie vaak niet woonachtig in de gemeente waar ze zijn opgegroeid”.

Voor Rick geldt dit niet, ondanks zijn studie heeft hij juist bewust de keuze gemaakt om in de Achterhoek actief te blijven. “Dat vind ik heel belangrijk, ik heb ook wel het idee dat er weer steeds meer jongeren in de politiek actief worden”. Rick vind de lokale politiek alles behalve saai, hij heeft zich de afgelopen tijd volop verdiept in het afvalbeleid en de belastingen in Berkelland. Toch hebben de meeste Berkellanders de jonge Borculoër vooral leren kennen door een aantal typische GroenLinks onderwerpen. Zo pleit hij voor het invoeren van de Ja-Ja sticker om de papieren afvalberg te verminderen. Inwoners van Berkelland die nu geen reclame drukwerk willen ontvangen plakken een Ja-Nee of Nee-Nee sticker op hun brievenbus. Ziet de bezorger van de folders deze sticker dan slaat hij deze brievenbus over. GroenLinks wil dit juist omdraaien. De bezorger stopt de folders alleen bij jou in de bus als jij een Ja-Ja sticker op je brievenbus hebt geplakt en slaat alle andere bussen over. Hiermee hoopt Groenlinks de berg aan oud papier flink te laten krimpen. Een relatief klein thema in Berkelland waar Rick de handjes nog niet voor op elkaar heeft gekregen in de Berkellandse politiek. Een ander thema van Rick leeft veel meer in onze Achterhoekse gemeente: het vuurwerkverbod.

Je moet de juiste momenten kiezen om een onderwerp weer onder de aandacht te brengen
Rick haalde dit onderwerp aan in de commissievergadering van januari. Volgens hem is de afgelopen jaarwisseling zonder vuurwerk zo goed bevallen dat er nu doorgepakt moet worden. “Er is door het vuurwerkverbod heel veel schade aan mens en natuur voorkomen”, legt Rick uit, “het is toch idioot dat het afsteken van vuurwerk zoveel ongelukken en schade veroorzaakt”. Daarmee was de toon gezet, in de dagen na de commissievergadering kreeg Rick het flink te verduren op onder andere social media. Toch heeft hij geen spijt van zijn uitspraken. “Dit onderwerp wordt heel vaak doorgeschoven, je moet de juiste momenten kiezen om het weer onder de aandacht te brengen. Natuurlijk is niet iedereen het met mij eens, dat hoeft ook niet. Het is goed om de discussie te voeren”. Wat vindt een jongen van 22 van zulke bedreigingen op internet dan? Dat gaat je toch niet in de koude kleren zitten? “Dat soort opmerkingen lees ik dan weer niet, we moeten in gaan discussiëren op inhoud en niet op de persoon. Dit geldt zeker ook voor de Berkellandse politiek. Daarbij is het natuurlijk maar een heel klein deel van de bevolking wat zich zo laat gaan”.. Moeder Hulshof heeft er overigens wel slecht van geslapen zegt Rick. “Kijk, als er berichten op social media verschijnen waar in staat ‘Waar woont die groene, dan zullen we daar voor het huis eens even flink wat vuurwerk afsteken’ of ‘Gooi die Hulshof maar in de Berkel’, dan kun je je voorstellen dat je je als moeder toch enige zorgen maakt”.

Rick laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. De afgelopen jaren heeft hij veel meer gedaan dan alleen het pleiten voor een Ja-Ja sticker en het vuurwerkverbod. Zo vindt hij het vreemd dat wanneer inwoners van Berkelland hun huis verduurzamen ze vervolgens meer OZB belasting moeten betalen. “Als je je huis verduurzaamt wordt er direct een hogere WOZ waarde aangehangen, het huis wordt door de groene aanpassingen meer waard en dus ga je meer belasting betalen. Dat is toch raar?” vindt Rick. “Het moet juist bemoedigd en beloond worden”. Een ander punt waar Rick druk doende mee is, is het zwaarder belasten van activiteiten in groengebieden. “Als we daar meer leges voor heffen, kunnen we bijvoorbeeld de parkeerkaart voor gehandicapten goedkoper maken”.

Rick vindt dat er geïnvesteerd moet worden in groen. “Je ziet in de Corona periode dat we met zijn allen massaal de natuur in trekken. Zo massaal dat het er (te) druk wordt. Wanneer er meer verkeer is op de Nederlandse wegen wordt er geïnvesteerd in asfalt. Nu is het drukker in de natuur, dus moeten we ook investeren in het groen” bepleit hij. Iets wat natuurlijk prima past in de lijn van GroenLinks. Berkelland zit met het probleem dat er geen betaalbare woningen zijn voor jongeren, hoe kijkt hij hier als jongere zelf tegen aan. “Kijk, GroenLinks is kritisch over nieuwbouw van woningen ten koste van groen. We moeten hier zeker kritisch op blijven, maar ook niet wegkijken. Het probleem is er, en het is belangrijk dat er ook in Berkelland betaalbare woningen komen voor de jeugd”.

Toekomst in de politiek
Rick Hulshof blijft na maart 2022 zeker actief in de Berkellandse politiek, in welke vorm dat weet hij nog niet. Inmiddels is hij ook secretaris van GroenLinks Oost-Achterhoek. “Ik ben duidelijk wat meer van de bestuurlijke kant”. Of we hem terug zien als raadslid is afhankelijk van meerdere factoren. Maar we hebben in Berkelland natuurlijk ook bestuurders nodig. “Wethouder, ja dat is wel een ambitie. En het kan deeltijd, ik zie het wel zitten, studeren en wethouder. Rick sluit af met een mooie anekdote. “Mijn oom Henk, die het syndroom van Down heeft, noemt mij voor de grap vaak ‘Burgemeester’. Op die manier snapt hij wat het nu precies is wat ik doe bij de gemeente. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar als hij het op die manier begrijpt vinden wij het allemaal prima”.

 

https://www.nieuwsuitberkelland.nl/2021/02/commissielid-rick-hulshof-gr…